
Πριν 16 χρόνια οδηγός πέρασε με κόκκινο, χτύπησε έναν μαθητή και τον εγκατέλειψε.
Η πεζογέφυρα που έγινε με ιδιωτικό κεφάλαιο στη μνήμη του 15χρονου.
Χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες μαθητές, μα άγνωστοι την βανδαλίζουν συνεχώς.
Στους Ολυμπιακούς σχεδιαζόταν υπόγεια διάβαση, μα ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων.
Πριν 16 χρόνια οδηγός πέρασε με κόκκινο, χτύπησε έναν μαθητή και τον εγκατέλειψε
Ήταν βράδυ Παρασκευής, στις 4 Δεκεμβρίου του 2009 όταν ο 15χρονος μαθητής Σόλωνας Καρυδάκης είχε βγει με τους φίλους του και πήγαινε να διασχίσει την διάβαση της Λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος της Φιλοθέης. Ένας 38χρονος οδηγός όμως που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα παραβίασε το κόκκινο και παρέσυρε τον άτυχο Σόλωνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, εγκατέλειψε το σημείο και παραδόθηκε στις αρχές μόλις 3 μέρες μετά, όταν και η διαδικασία του αυτοφώρου έληξε.
Αν τα χασατε – Διαβαστε και αυτά:
Η πεζογέφυρα που έγινε με ιδιωτικό κεφάλαιο στη μνήμη του 15χρονου
Ο νεαρός μαθητής έχασε τη ζωή του (ήταν 4 μέρες κλινικά νεκρός), με τους γονείς του να δωρίζουν τα όργανά του δίνοντας ζωή σε δύο νέους ανθρώπους. Την επομένη της κηδείας του εκατοντάδες μαθητές έκαναν συμβολική κατάληψη στην Κηφισίας διαμαρτυρόμενοι και ζητώντας την κατασκευή πεζογέφυρας. Μετά από τις δίκες και τις εφέσεις της υπόθεσης, ο 38χρονος οδηγός κλήθηκε να πληρώσει 26.000 ευρώ, εξαγοράζοντας την ποινή του.
Ο πατέρας του Σόλωνα, Φαίδων, μηχανικός ο ίδιος, μαζί με άλλους μηχανικούς και αρχιτέκτονες, σχεδίασαν την γέφυρα η οποία ολοκληρώθηκε στο σημείο 2 χρόνια αργότερα. Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο έργο με αποκλειστικά ιδιωτική χρηματοδότηση. Το κόστος της έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μεγάλο μέρος του καλύφθηκε από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, ενώ πολλά από τα υλικά έγιναν δωρεά από εταιρείες.
Χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες μαθητές, μα άγνωστοι την βανδαλίζουν συνεχώς
Η μήκους 40 μέτρων πεζογέφυρα, χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες μαθητές του Κολλεγίου και των γύρω σχολείων. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους (ανελκυστήρες, κυλιόμενες και σκαλιά), ενώ στο κατάστρωμά της υπάρχουν και 6 παγκάκια για όσους θέλουν να καθίσουν βλέποντας την κυκλοφορία των οχημάτων μέσα από τα γυάλινα προστατευτικά. Μάλιστα τα τζάμια κοσμούν δύο ζωγραφίες με στίχους του Οδ. Ελύτη. Η αφιερωμένη στον μικρό Σόλωνα πεζογέφυρα, έχει δυστυχώς βανδαλιστεί αρκετές φορές, ενώ η συντήρησή της γίνεται είτε από ιδιωτικές τοπικές πρωτοβουλίες, είτε από δράσεις του δήμου ή του Κολλεγίου Αθηνών, όπου φοίτησε ο Σόλωνας.
Στους Ολυμπιακούς σχεδιαζόταν υπόγεια διάβαση, μα ακυρώθηκε λόγω αντιδράσεων
Το σημείο είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς λόγω της μεγάλης ευθείας, πολλοί οδηγοί αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες, πολύ πάνω από το όριο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν γινόταν η ανάπλαση της λεωφόρου λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, μια από τις υπόγειες διαβάσεις πεζών που έγιναν στην Κηφισίας, είχε προβλεφθεί και για το σημείο αυτό. Ωστόσο οι έντονες αντιδράσεις από ορισμένους κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωσή της.