Τι σημαίνει το χρώμα & τα αρχικά στις «περίεργες» πινακίδες;
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι σημαίνει το χρώμα & τα αρχικά στις «περίεργες» πινακίδες;

88.640 Επισκέψεις στο άρθρο

Το χρώμα ενός αυτοκινήτου λέγεται πως «φωνάζει» τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του. Τι συμβαίνει όμως με τις πινακίδες κυκλοφορίας που δεν έχουν το κλασικό λευκό φόντο και τα συνηθισμένα μαύρα γράμματα;

Πινακίδες σε λευκό, κίτρινο, μπλε φόντο & μαύρα, μπλέ, λευκά & κόκκινα γράμματα

Αν κυκλοφορείτε συχνά στο κέντρο της Αθήνας, είναι κάτι που θα συναντήσετε αρκετά συχνά. Διότι μπορεί για τα αυτοκίνητα να είναι συνηθισμένη η ποικιλία χρωμάτων, στις πινακίδες κυκλοφορίας, όμως, υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις που φέρνουν διαφοροποίηση. Στην Ελλάδα, τα περισσότερα οχήματα έχουν τις κλασικές, λευκού φόντου με μαύρα γράμματα πινακίδες. Ποιες είναι, τότε, οι ειδικές κατηγορίες για τις οποίες εκδίδονται πινακίδες με άλλο χρωματισμό; Πώς θα ξεχωρίζει στο μέλλον ένα ηλεκτρικό μοντέλο; Πάμε να δούμε αναλυτικά τι «παίζει» με τα διαφορετικά χρώματα πινακίδων κυκλοφορίας.
 

Δήμοι, Νομαρχίες και οχήματα Διπλωματικού Σώματος

Γνωρίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχει τις κλασικές πινακίδες κυκλοφορίας με τα μαύρα γράμματα-αριθμούς σε λευκό φόντο. Επειδή, όμως, υπάρχουν ξεχωριστές ιδιαιτερότητες, χρειάζεται και το αντίστοιχο διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Για τον λόγο αυτό σε αρκετές επιμέρους περιπτώσεις το φόντο αλλάζει και γίνεται κίτρινο, πορτοκαλί, μπλε.

Τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν λευκό φόντο και μπλε γράμματα.

Τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν λευκό φόντο και μπλε γράμματα.


Πρώτα από όλα, υπάρχουν τα οχήματα δημόσιας χρήσης στα οποία το φόντο γίνεται κίτρινο. Τέτοιες κατηγορίες είναι φορτηγά εθνικών, νομαρχιακών και διεθνών μεταφορών, οχήματα που κυκλοφούν στο εσωτερικό του Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ φυσικά έχετε παρατηρήσει πως και τα ταξί έχουν αυτού του είδους τις πινακίδες.

Ο δεύτερος συνηθέστερος χρωματισμός που θα συναντήσει κανείς είναι αυτοκίνητα με πορτοκαλί φόντο πινακίδας. Οχήματα Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τέτοιες πινακίδες. Έτσι, λοιπόν, αυτοκίνητα ενός Δήμου ή μίας Νομαρχιακής υπηρεσίας (με διακριτικά ψηφία Κ. Υ.), του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, των Μητροπολιτών, Δημάρχων, Πρυτάνεων των Α.Ε.Ι. και του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών έχουν τον παραπάνω χρωματισμό. Αντιθέτως, στο κλασικό λευκό φόντο είναι, για διαφορετικούς λόγους, αυτοκίνητα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων.

Σπανιότερα βλέπουμε αυτοκίνητα με τις περίφημες «κόκκινες πινακίδες» στις οποίες τα γράμματα είναι κόκκινα. Ο νόμος 3454/2006 έδωσε σε τρίτεκνους το δικαίωμα να αγοράζουν οχήματα απαλλαγμένα από όλο ή μέρος του τέλους ταξινόμησης, ως ένα άτυπο bonus για το δημογραφικό ζήτημα στην χώρα μας. Επιπλέον, «κόκκινες πινακίδες» συναντάμε και σε αυτοκίνητα ιδιοκτητών οι οποίοι επαναπατρίζονται μετά από εργασία αρκετών ετών στο εξωτερικό και εκτός ΕΕ. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν εντός 2 χρόνων την δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο χωρίς φόρους και δασμούς, με ορισμένους περιορισμούς, όπως το ότι πρέπει να το οδηγεί μόνο ο ιδιοκτήτης ή αν πωληθεί στην συνέχεια ως μεταχειρισμένο πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος.

Διαφορετικός χρωματισμός, τέλος, υπάρχει στο Διπλωματικό Σώμα και τις Ξένες Αποστολές. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πινακίνδα γαλάζιου χρώματος (π.χ. ΔΣ 48), ενώ στην δεύτερη βλέπουμε πινακίδες σε πορτοκαλί φόντο. Σε μπλε χρώμα, πάλι, είναι οι πινακίδες των Αναπήρων Πολέμου (ΑΝ.Π.).
Toyota
test center